För ett år sedan...27/5 2008

...Fick jag min första kur.  Jag hade tid på hematologiavdelingen klockan 09:00. Med mig hade jag Patric och Stina... Jag minns att vi åkte hemifrån vid 08:20 för vi ville komma i god tid till sjukhuset. Men så fort vi kom ut på motorvägen var det smockat med folk.

Men vi hade tur och kom till KS strax innan klockan 9. När vi sitter i korridoren (visste inte att det fanns ett väntrum) och väntar så går det förbi en sjuksyrra som pratar hackigt och rör sig väldigt ryckigt, hon lixom skakar. Jag säger fnissande till Patric och Stina : "-Hoppas jag inte får henne som sjuksyrra..." Inte för att jag inte trodde att hon kunde göra sitt jobb, men man blir ju lite nervös när det är första gången och man vet inte alls hur det går till.

Efter ett tag blir vi visade till väntrummet och där sitter en tant som tror att vi är där och ska intervjua någon för vår skoltidning (Öööhh vi tid studenten för för nästan 3 år sedan). Anledningen till att hon trodde det var för att Patric hade sin stora Olympus med sig :) Jag sa ingenting då, utan hon kunde gärna få tro att vi var där för att fotografera, det hade jag gärna gjort oxå. Istället.

Efter att ha väntat ett tag kommer hon ryckiga och skakiga sjuksyrran in i rummet och ropar "-Johanna Moll.." varpå jag reser mig upp och ler lite försktigt. Marita som sjuksyrran heter frågar mig om jag vill ligga i en säng eller sitta/ligga i en sådan där stol. Jag väljer stolen. Kommer in och sätter mig i stolen och leker lite med inställningarna. Jag sänker ryggstödet och drar upp fotstödet så att mina fötter har något att luta på... Det var dagens roligaste!


Maritha börjar förbereda för att sätta in kanylen i armen och sprutar in koksalt och annat. Hon sprutar även i cytostatikan "vargtass", vet inte vad det var eller heter, men hon sa att det såg ut som vargtass, eller som rosévin, dock var det här  l i i i i t e  starkare... Idag kan jag knappt se på när någon dricker rosévin.. Den andra cytostatikan får vi vänta lite på för det var inte färdigblandat än. Minns att Marita sprutade in koksalt och annat så långsamt och säkert i armen. Det kändes knappt. Många trycker i det så snabbt att man verkligen känner att det kommer in i armen, för det blir ett sådant tryck. Men Marita lät det verkligen ta den tiden det behövde för att jag inte skulle känna obehag.


Efter ca 3 timmar på KS var det dags att dra sig hemmåt.
Men först var jag tvungen att kissa. Man får ju i sig en hel del vätska så det var verkligen P A N I K !!  Vad Marita därmot glömt att berätta var att kisset efter "vargtassen" blir färgat rött. Usch vad illa jag mådde då! I hissen på väg ner till bilen blir jag så jäkla hungrig. Bakishungrig. Så vi bestämmde oss för att köpa pizza och käka den hemma hos oss. Sagt och gjort. Jag köper en pizza med räkor och bladpersilja på. Klämde i mig nästan hela pizzan, vilket aldrig annars brukar hända. Stina frågade mig hur jag mådde och jag säger att jag känner mig lite konstig. Ögonen känns jättetunga och det känns nästan som att jag hade feber. 

Efter lunchen åkte Patric vidare till jobbet (jag sa att det var ok, jag hade ju Stina). Vi bestämmde oss för att vi ville baka rulltårta, så vi gick ner till ICA och handlade. Fortfarande kände jag mig konstig och offantligt trött, vad jag inte visste då var att det bara var börja...

Vi bakade och käkade lite rulltårta. Sen satte vi oss i soffan och bara slappade. Efter det gick det fort. Jag kunde inte fokusera på Stina utan kände mig bara så jäkla konstig. Kunde inte sätta fingret på vad det var.. Ögonen kändes jättekonstiga och kropp och mage ville inte alls vara med. Tillslut fick jag säga till Stina att jag var tvungen att gå och lägga mig... Klockan var då runt 16.00. Jag lägger mig sen i sängen och vilar i ca 20 min. Sen var jag tvungen att gå och dricka vatten, problemet är bara att jag så fort jag rest på mig så kände jag att jag var tvungen att kräkas.  Rusar till toaletten och hinner precis (tur att vi dagen innan skurat toaletten just för detta ändamål..). Då kom hela pizzan upp. Och rulltårtan. Höll på i säkert en halvtimme innan jag helt utmattad lägger mig på toalettgolvet och ringer till mamma och säger.. "- Jag har kräkts... massor... jag kommer aldrig kunna äta pizza igen..."



Ps. På nyårsaftonen så lagade jag pilgrimsmusslor med bladpersilja. Jag började äta men fick kvälningar när jag åt persiljan. Förstod inte varför.. Jag har ju alltid tyckt om persilja. Men sen slog det mig varför. Jag kan heller inte gå in i en pizzera utan att nästan kräkas.. Vilket iof inte är hela världen. Pizza klarar jag mig utan.. värre hade det varit med tacos, även fast jag ett tag trodde att jag inte skulle kunna äta det heller.. Men det är en annan cellgiftshistoria.. DS.
 

Kommentarer
Postat av: Kajsa

Hej!

Du är en tuffing Johanna. Vad mkt du har fått gå igenom. Är så glad att livet är lite lättare för dig nu. Ni verkar ha det så mysigt ihop du, Patric och Milo :) Önskar er all lycka! Det är ni verkligen värda!

Kramar

2009-05-28 @ 09:16:24
Postat av: caroline

2009-05-28 @ 09:44:28
URL: http://carolinesblogg.blogg.se/
Postat av: caroline

ush vilken hemsk historia, hoppas verkligen du får en helt underbar sommar i år :)

2009-05-28 @ 09:45:04
URL: http://carolinesblogg.blogg.se/
Postat av: Kamilla Nyström

Ja jag blir illamående bara jag läser det! Att du blev så dålig redan första dagen!?

Lite synd på pizzan "fniss"!

Själv har jag förstört kanelsnäckor, fisk och förmodligen mcDonaldsmat oxå! Man är ju så sugen när man åker från sjukhuset så det är sjukt!

Men nu är vi friska:-)

Vet inte om jag frågat dig innan, men har du fått nån "port" eller blev du stucken i armarna varje gång?

stor kram K

2009-05-28 @ 12:27:12
URL: http://kamilla-milla.blogspot.com/
Postat av: Tess

Rosévin alias doxirubicin... Trodde inte heller att jag någonsin skulle kunna dricka rosévin men nu efter 6 år går det bra. Fast köttfärssås på burk kommer jag nog aldrig kunna äta igen. Inte heller Olw:s Creamy pepper-chips! Bläää!!

2009-05-28 @ 15:25:53
Postat av: Johanna svarar :

Mmmm chips.... :)

2009-05-28 @ 18:12:19
URL: http://johannamariams.blogg.se/
Postat av: Milla

Vilken historia! Du har verkligen gått igenom massor. Är så glad att du är frisk nu och mår bra igen :) Många kramar

2009-05-29 @ 08:41:43
URL: http://sagabus.blogg.se/
Postat av: Anonym

jag förstår precis vad du menar. kan inte äta mcdonalds för jag åt det så många gånger i samband med cellgifter. haha. men det gör ju inget ;)

2009-05-29 @ 15:15:05
Postat av: Anonym

jag förstår precis vad du menar. kan inte äta mcdonalds för jag åt det så många gånger i samband med cellgifter. haha. men det gör ju inget ;)

2009-05-29 @ 15:15:11
Postat av: julia

Dy är grymt stark Johanna (vad har man för val liksom =)) Men finns så mkt som påminner en om den jobbiga tiden.. Många varma kramar

2009-05-30 @ 11:16:34
URL: http://livetsomsjuk.blogg.se/
Postat av: Nicole

Hej raring! Jag tittar in här då och då, och du ska veta att du är GRYM!! Pussar och kramar!

2009-05-31 @ 17:15:41
URL: http://dearhunter.blogg.se/
Postat av: Iréne

Jag kommer ihåg när jag låg innne för behandling så blev det alltid så att de serverade grillad kyckling och jag kunde inte äta det på väldigt länge efteråt. Jag minns att nån sjuksyrra sa att man bör undvika sin favorit mat när man får behandlingar men en gång när jag låg inne så bestämde vi oss för att beställa pizza. sagt och gjort jag beställde en calzone utan champinjoner, och vad tror du jag fick en bränd pizza fylld med just champinjoner. jag mår nästan illa fortfarande när jag tänker på det och då är det nästan 17år sen. Men nu njuter jag av både kyckling och pizza.



Ha det gott Iréne

2009-06-01 @ 10:24:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0