Hur gjorde jag..?


För några veckor sedan fick jag ett mail från en tjej som sitter i samma sits som jag.
Hon ville ha tips och råd. Hur går man vidare efter att ha blivit dumpad? Hur undviker man att inte bryta ihop? Hur kan man tänka på framtiden? Men framför allt, kommer jag någonsin att kunna gå vidare?

Jag visste heller inte hur jag skulle bete mig. Det finns heller ingen annan som kan berätta för dig hur du ska göra. Det sättet kanske inte fungerar för dig. Man måste själv komma fram till HUR man mår bäst, och hur man tar sig vidare. Men här kommer mina tips.


1. Precis när det tagit slut hade jag svårt att släppa honom.
Jag ville helt enkelt inte. Jag hittade på ursäkter om att jag var tvungen att åka till lägenheten och "hämta" något. Det slutade med att vi båda kramades och grät, eller bråkade. Oftast bråkade. Jag mailade ofta och berättade hur jag kände och varför jag kände som jag kände. Idag vet jag att det hade räckt med mailkontakt. Innerst inne vet jag att jag mådde sämre av att träffa honom. Eller jag mådde sämre när jag kom hem.

2. Gråt. Gråt själv. Med vänner. Med familj. Gråt och "sörj" över minsta lilla jobbiga sak. Gråt när du hör "er" låt, när du minns er första dejt, eller över ett gammalt sms. Gråt över det som gått förlorat. Det hjälper. Jag lovar. Jag har gråtit. Jag har gråtit mot mammas axel. Jag har gråtit i telefonen när jag pratat med vänner.


Jag minns framför allt en gång när jag och pappa var ensamma hemma. Han hade lagat middag men jag kunde inte äta. Jag började gråta helt hysteriskt och stackars pappa visste inte vad han skulle göra. Han kramade mig och försökte få mig att lugna mig. Sa att han mådde så dåligt och led över att se mig lida. Tillslut sa han "-Johanna, jag vet att du tycker om att bada.. Så nu går jag och tappar upp ett bad till dig och häller i lite lavendel-badsalt..." Efter badet mådde jag bättre. Och den natten sov jag som ett barn. Första natten på länge.


3. Radera sms och mail. Radera honom från Facebook eller andra liknande sidor. Jag har inte ett sms eller mail kvar. Och de nya jag får eller själv skickar raderar jag så fort jag läst dem. Jag vill inte ha dem kvar. Vill inte gå tillbaka och läsa. Vill inte vara fast i det som varit. Jag har han heller inte som vän på FB. Jag vill inte få chansen eller möjligheten att "spionera". Bryt helt.

4. Gör någonting som håller saknaden borta. För min del var/är saknaden värst på vardagarna. När jag kommer hem från jobbet. Så håll dig sysselsatt. I mitt fall har träningen gjort mycket för mig. Men även skrivandet. Oj, vad mycket jag har skrivit. Flera sidor blaj. Men det har lättat mitt hjärta avsevärt.


5. Umgås med dina vänner. De hjälper mycket. Prata. Eller prata inte alls. Att få sitta bredvid en nära vän som du håller av, en vän som ställer upp i vått och torrt, det gör mycket för själen.


6. Unna dig själv saker. I mitt fall blev det ett par nya stövlar. Jag slingade håret. Gick på spamanikyr och påbörjade en utresning/uppdatering av garderoben.

7. Leta inte efter en rebound. Hitta dig själv först. Må bra i dig själv och i situationen. Killar, dejter och sex får komma när du själv är redo. Jag har kommit långt i mitt läkande, men jag känner mig fortfarande inte helt bekväm i att dejta, eller att ta första steget. Men det kommer, sakta men säkert.


8. Våga släppa taget. Och våga sluta jämföra. Självklart kommer du att jämföra, det har jag gjort, och det gör jag till viss del fortfarande. "Så här skulle inte exet gjort.." Eller "Så här kysstes inte han.." Sluta upp med det! Sluta älta, och sluta jämföra.

9. När ångesten och saknaden är som värst och du känner att du måste ringa. Ring en vän istället. Jag har ring min pappa och Stephi. Jag och Patric ringde varandra flera gånger om dagen när vi var tillsammans. Att gå från det till inget alls var grymt. Därför fick min käre far och bästa vän ett antal samtal från mig per dag.


10. Inse att det inte var ditt fel att det tog slut. Det är inte dig det är fel på. Så småning om kommer du att se det som en erfarenhet, och du kommer att gå stark ur det.


Kommentarer
Postat av: Kajsa

God morgon.

Många kloka ord. Beundrar dig och är glad att du kommit så långt. Hoppas helgen varit bra.

Kramar

2009-12-14 @ 07:34:03
Postat av: Anonym

Kan inte göra mer än hålla med Kajsa! Du är en enormt stark person med en enorm inre styrka. Det är nog inte många som skulle klara av allt det du varit med om de senaste 1,5 åren.



Det som inte dödare en gör en starkare!

2009-12-14 @ 10:28:49
Postat av: Emma

Tänkvärda ord!

2009-12-14 @ 11:08:38
Postat av: Sassi

Du är så klok, Johanna. Jag instämmer i allt de du skriver. Jag bröt upp för 2 1/2 år sen efter 7 år tillsammans. Det var dock ett gemensamt beslut och jag sörjde inte speciellt mycket. Sorg och olycklig kärlek har jag sedan haft efter det. Jag har lärt mig att det finns inget som är så effektivt som att planera sin lediga tid. Gå och träna, res bort, ha middagar, gå ut, shoppa. Självklart måste man stanna upp och gråta men man får inte låta de ta överhand. Man lever bara en gång som den man är och då ska man ju försöka göra det bästa av det. Det är förmodligen den andres förlust iaf...

Det finns andra som älskar en, familj, vänner och så. Ta tillvara på dem, älska tillbaka och lär dig älska dig själv. Du är speciell, finns ingen annan som du.

2009-12-14 @ 12:50:27
URL: http://thesassis.blogspot.com/
Postat av: Sanna

Helt klart tänkvärda ord.

2009-12-14 @ 13:27:38
Postat av: Isabelle

Mkt kloka och bra ord !

2009-12-14 @ 17:14:06
URL: http://isssabellle.blogg.se/
Postat av: Clara O

Tack för tipsen Johanna! De känns så jäkla självklara, men tyvärr är de inte så lätta att följa alla gånger :(

2009-12-14 @ 19:36:06
Postat av: E.

Jättebra tips :)

2009-12-14 @ 22:34:59
URL: http://misspinglan.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du är en vis och klok kvinna Johanna! Trots alla väggupp och uppförsbackar du varit med om, så strålar du av styrka!

2009-12-15 @ 08:49:46
Postat av: Alexandra

Vilka kloka ord! Du är helt fantastisk! Stor kram till Dig <3

2009-12-16 @ 08:23:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0