Recept
Som efterfrågat. Recept på de rostbröd jag bakar och köttfärsbiffarna jag gjorde häromdagen! =)
Leilas goda formfranska
2 bröd
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1 1/2 msk flingsalt
2 dl durumvete
10-11 dl vetemjöl special
Smör och sesamfrön eller vallmofrön till formarna.
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt.
2. Tillsätt mjöl tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
3. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 min.
4. Smörj och bröa två formar med sesam eller vallmofrön
5. Dela degen i 2 delar, knåda lite och rulla ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
6. Sätt ugnen på 200 grader
7. Lår bröden jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek i 30 min.
8. Pensla limporna med vatten
9. Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 min och låt bröden svalna på ett brödgaller.
När jag gjorde dom här så hade jag inte det mjöl som man skulle ha enligt receptet. Jag tog det jag hade helt enkelt, och det blev mycket gott ändå! =)
Köttfärsbiffar
När jag lagar mat så gör jag oftast allt "på en höft" så receptet kan bli lite luddigt och utan mått.
ca 1 kg köttfärs
Riven ost
skinka
mjölk
ströbröd
salt och peppar
lök
vitlök
Lägg lite ströbröd i mjölk och låt det svälla.
Hacka löken och presse vitlöken och lägg det i bunken med färs.
Lägg i ströbröd, ost, skinka och kryddor och blanda ihop.
Gegga ihop allt och forma biffar av det. In i ugnen på ca 175 grader i typ 20 min, eller tills dom är klara.
Biffarna blev verkligen jättegoda, och saftiga! =)
Kommentarer
Postat av: Anonym
Hej Johanna!
Jag har läst nästan hela din block nu och gillar den jättemycket. Du verkar vara en stark och härlig tjej. Du, jag tycker du borde göra en kokbok så huslig som du verkar. Dina bilder på det du tillagat är jättefina, jag blir både inspirerad och hungrig! Beundransvärt att du orkat vara så huslig under den tuffa perioden! Skulle du kunna lägga upp receptet på dina köttfärspiroger också, dom så väldigt goda ut!
//Johanna
Trackback