En fråga...

Jag vet att en stor del av er läsare själva också varit / är drabbade av cancer. Skulle inte ni kunna presentera er själva i det här inlägget?

- Vad för typ av cancer var / är ni drabbade av?
- Vilken typ av behanling fick ni (cellgifter, strålning, opertion, eller alltihop) och hur länge pågick den?
- Hur gamla var ni när ni blev sjuka?
- Hur mår ni idag, just idag? Oavsett om ni är friska eller ej..
Kommentarer
Postat av: Fire

Hej! Linda heter jag, fick beskedet hudcancer för drygt ett år sedan och är opererad. Går på regelbundna kontroller då man aldrig kan säkerställa att det inte finns någon spridningsrisk även om min cancer var väldigt ytlig. Jag mår bra idag men har mycket tankar. Läser allt jag kommer över om folk med cancer. Tack för din blogg!

2009-08-12 @ 21:07:48
Postat av: Johanna

Linda - Du lösenordsskyddade ju din blogg för länge sen! Jag missade att be dig om ditt lösen och har faktiskt tänkt be dig om det igen! =) Har du lust att ge det till lilla mig?

KRAM

2009-08-12 @ 21:23:37
URL: http://johannamariams.blogg.se/
Postat av: Sofie

Jag opererade bort en rätt stor tumör och ena äggstocken 1 april 2009. Fick först besked om att tumören var godartad men 7 maj 2009 fick jag ett nytt besked om att det var cancer så jag har fått cellgifter mot äggstockscancer.Fick cellgifter 5 dagar var tredje vecka på Akademiska i Uppsala och därimellan fick jag cellgifter på dag 15 också. Behövde tack och lov bara tre kurer! =)14 juli fick jag sista dosen (dag 15) och har precis börjat rehab-träna lite smått och orkar iallafall vara vaken och på benen hela dagarna nu. Men trappan till lägenheten känns fortfarande som ett maratonlopp och muskel/ledvärken lär väl sitta i ett tag.Psykiskt går det upp och ner. Allt har gått lite för fort för att jag ska ha kunnat bearbeta det faktiskt!

2009-08-12 @ 23:08:14
URL: http://annasofienyblad.blogg.se/
Postat av: Christa

Jag fick beskedet livmoderhals cancer i mitten av 90-talet och gick igenom 3 operationer innan det var klart. Bland dom en 8 timmar lång hysterektomi där dom tog bort livmoder, livmoderhals och en massa annat för att förhindra spridning. Innan dess så opererades mina äggledare bort.

Jag har fortfarande kvar mina äggstockar eftersom dom var friska.

Ingen strålning eller cellgift efteråt, men det tog lång tid att komma tillbaks igen. Det är 15 år sen nu och hittills så har jag varit fri från "återfall".Men jag fick andra problem efter hysterektomin istället och idag så har lever jag med nervsmärta som har blivit kronisk pga nerv skador som uppstod under operationen.Min mamma gick bort i skelett cancer 1977, och jag var grundare av den allra första mailinglistan för cancer drabbade i Sverige med en lista som hette "Att Leva Med Cancer". Det fanns ingenstans där man kunde få stöd och hjälp när jag kom hem från sjukhus och senare kontroller, så jag startade min egen grupp.Jag hjälpte också Cancerfonden att strukturera deras första mailinglistor.

2009-08-13 @ 00:26:35
URL: http://droppar.christastjean.co.uk
Postat av: Christa

Oops...jag var 31 år gammal när jag blev sjuk förresten. Glömde bort den biten :)

2009-08-13 @ 00:28:03
URL: http://droppar.christastjean.co.uk
Postat av: Helle

Jag heter Helena och är snart 26 fick cancer på äggstockarna och livmodern förra året. Har opererat mej, även tagit bort en del av levern då de trodde att de fanns en tumör där me. Har också fått cellgiftsbehandlingar.

Är nu "frisk" går på kontroll var 6 månad just nu.

Psykiskt så går det fortfarande lite upp och ner, men jag mår bra idag!2009-08-13 @ 09:39:37
URL: http://hewe.blogg.se/
Postat av: Ulrika Jansson

Min mamma drabbades av bröstcancer vid 43års ålder hon fick genomgå alla behandlingar som fanns fast den var godartad. I några år pågick behandlingen för hon skulle äta hormontabletter i 5 år.

Hon jobbar heltid men är väldigt trött. Min mormor gick bort i cancer överallt fast inte i brösten. Mammas bröstcancer är ej ärftlig.

2009-08-13 @ 13:57:56
URL: http://ulllrica.blogg.se/
Postat av: Sara

Vad för typ av cancer var / är ni drabbade av?

- Jag fick också Non Hodgkins under 2008. Var gravid och hade mått jättedåligt sedan nyåret med konstant illamående, blev mer och mer blek och orkeslös. Alla skyllde på graviditeten såklart, men i v 24 hade jag äntligen fått göra fler tester som visade NHL. Det hade gått så långt att jag bara hade ett par veckor-några månader kvar att leva om det inte hade upptäckts. Den största tumören var som en grapefrukt mellan lungorna, annars mycket i halsen. jag reagerade bara med att känna "jag gör vad som helst, bara vår bebis överlever". Blev nog lite kall i sinnet där.Vilken typ av behandling fick ni (cellgifter, strålning, operation, eller alltihop) och hur länge pågick den?

- Cellgifter påbörjades en knapp vecka efter diagnosen. Fick 6 kurer före förlossningen och 2 st efteråt. Pågick mars-augusti 2008 alltså.Hur gamla var ni när ni blev sjuka?

- Jag var 31.Hur mår ni idag, just idag? Oavsett om ni är friska eller ej.

- Jag mår bra, men det har varit ett tungt år med återhämtning + en bebis att ta hand om. Hon är fullt frisk och helt normal trots att hon låg i magen medan jag behandlades. Och jag födde på vanligt sätt även om det var sjuuukt jobbigt, det värsta men coolaste jag gjort.

2009-08-13 @ 14:50:24
Postat av: Sofie

Glömde såklart bort att skriva åldern jag också! Jag fyllde 21 precis efter den första cellgiftsbehandlingen. På gränsen för att få ligga på barnsjukhus antar jag? Hade inte mycket gemensamt med penionärerna på avdelningen jag låg på nu direkt :P

2009-08-13 @ 16:52:57
URL: http://annasofienyblad.blogg.se/
Postat av: gunilla

Fick diagnosen T-cellslymfom juni -08. Blev akut sjuk i mitten av juni och på mindre än en vecka fick jag diagnosen du har en mycket aggressiv snabbtväxande ovanlig T-cellslymfom. I de ögonblicket jag fick beskedet tänkte jag nu kommer jag att dö, men så fel jag hade då för nu står jag här livslevande åter tillbaka till jobbet och mår bra. Tack vare behandlingen för dom fysiska och tack vare dig för det psykiska. Du har omedvetet varit ett stort stödd för mig genom den här jobbiga resan, det vill jag att du ska veta och jag är helt övertygad att du har hjälp inte bara mig genom denna jobbiga resa utan många andra oxå. Läser din blogg varje dag det är som en drog haha....var då 32 år när fick diagnosen.

I och med att jag hade en aggresiv och snabbväxande form starta man behanlingen direkt, dagen efter cancer beskedet fick jag min första kur av sex varanan vecka. Sista kuren fick jag i början av sep. sedan fick jag vila i fyra veckor, och sedan blev jag autolog stamcellstransplanterad och det var ett helvete jag inte vill och kommer att genomgå en gång till. Idag har det gått snart tio månader kan inte fatta..... och jag lever.....det känns som att man lever på lånad tid nu och vill göra så mycket som möjligt och bar leva i nuet. Livet är för kort för att tänka på framtiden. Alla ska vi dö någon gång, jag är inte rädd för att dö men känner att jag vill leva ett tag till. Men jag är glad för det lilla jag får så tack GUD för att jag får en andra chans. Visst det går upp och ner psykiskt fortfarande efter tio månader men så är det, försöker sysselsätta mig genom att tex jobba och då förtränger bort det jobbiga. Jag tror att det kommer vara en berg-och dalbanna psykiskt ett tag innan vi kan slappna av.... eller jag vet inte men jag tror att man får ta en dag i taget och inte ha för stora krav på sig... vi får må dåligt ibland...fan det har vi om någon rätt till ...eller hur...

2009-08-13 @ 17:55:39
Postat av: Kamilla Nyström

Hej Johanna.

Kamilla här, har ju läst din blogg ganska länga nu och jag vet att du läser min med:-)Vad för typ av cancer var / är ni drabbade av?

Hodgkins Lymfom, och jag undrar fortfarande vad det är för skillnad på den och Non Hodgkins , vet du?- Vilken typ av behanling fick ni (cellgifter, strålning, opertion, eller alltihop) och hur länge pågick den?

Jag fick cellgifter, ABVD, en ganska tuff behandling som jag fick en gång varannan vecka, det var sagt att jag skulle få 16 beh men vid 12 visade det sig att jag inte behövde mera. Tack gode gud för det,kroppen var slut då!- Hur gamla var ni när ni blev sjuka?

jag var 44 år fyllda!- Hur mår ni idag, just idag? Oavsett om ni är friska eller ej..

Jag är frisk, fick sista behandlingen i mitten av maj! Håret har växt ut och saker börjar bli normala, eller iallafall så normala man kan begära i denna situationen. Led och muskel värk har jag i massor. Är orörlig som en 90 åring, framförallt på morgnarna! Händer, fötter och knän är svullna. Så det är lite jobbigt just nu, men man förväntar sig ju att det ska försvinna nångång, så man åter får på sig vigselingen:-)

Jag har jobbat hela sommaren för jag anser att jag inte mår bättre av att gå hemma och vara sjukskriven!

2009-08-13 @ 21:46:15
URL: http://kamilla-milla.blogspot.com/
Postat av: Sofia

Hej Johanna!

Jag fick för lite drygt ett år sedan diagnosen bröstcancer. Chockartat förstås för såna saker händer ju aldrig en själv, bara andra.Opererade först bort en "tårtbit" av mitt högra bröst och två lymfkörtlar. Efter analysen visade det sig att cancern hade spridit sig till dom två "portvaktskörtlarna" och därför opererades sedan hela högerbröstet och fler lymfkörtlar bort i mitten av juli förra åretEfter operationerna följde 6 omgångar med cellgifter med tre veckors mellanrum. Mådde förvånandsvärt bra trots cellgifterna men kroppen blev ju naturligtvis väldigt nergången. Efter cellgifterna väntade fem veckor med strålning varje vardag, alltså 25 gånger, och det avslutades i slutet av februari.Nu så här dryga året efter allt startade så känner jag mig nästan som vanligt igen. Har lagt på mig en hel del kilon och kondisen är inte vad den varit men det går ju att träna upp. Huvudsaken är att jag lever och jag lever fullt ut. Känner mig mer närvarande i nuet nu än innan diagnosen och jag tar bättre vara på dom små ögonblicken.

2009-08-14 @ 23:37:48
Postat av: Sofia

Även jag glömde min ålder, det skyller jag på "cytohjärnan! S

Jag var 38 skulle fylla 39 när jag fick beskedet och nu har jag precis firat min 40-årsdag =)

2009-08-14 @ 23:41:01
Postat av: malinHej johanna!- Vad för typ av cancer var / är ni drabbade av?

jag fick reda på min skelettcancer i dec 08.- Vilken typ av behanling fick ni (cellgifter, strålning, opertion, eller alltihop) och hur länge pågick den? Jag började med mina cellgifter i mitten utav januari som jag gick på tills min operation i april. jag hade en tumör i skulderbladet. som dom då opererade bort! nu går jag fortfarande på cellgifter och det blir ungefär 2 månader till. ska ha sammanlagt 21 behandlingar!- Hur gamla var ni när ni blev sjuka?

jag var 21 år- Hur mår ni idag, just idag? Oavsett om ni är friska eller ej..

Mår ju sådär till och från är ju mitt uppe i behandlingarna, men i mellan perioderna så är det bra!

2009-08-15 @ 10:27:04
URL: http://malinandersson.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej johanna, och er andra som följer bloggen och kommentarerna.För två år sedan fick jag reda på att jag hade en tumör i ett födelsemärke. Det kändes som ett skämt, eftersom jag inte är den solande typen och födelsemärket satt högt upp på utsidan av låret cirka 10 cm nedanför troslinningen. Inte ett ställe som man bränner sig på precis. Det opererades bort.Tjockleken på tumören var en dryg mm, vilket är gränsen för att man ska kontrollera portvaktslymfkörtlarna, så jag fick bestämma själv om de skulle kollas, vilket jag ville(!) och det fanns cancerceller i bägge! En vecka senare togs 14 lymfkörtlar bort i ljumsken - och hälften hade cancerceller/spår av cancerceller. Det var en stor operation som har lämnat ett 20 cm långt ärr i ena ljumsken och en lymfsvullnad i ben och fot. Har sluppit både strålning och cellgifter, tack och lov.Har kompressionsstrumpa och gör daglig lymfmassage, och har i dagarna fått byta ut den benlånga strumpan mot en knähög strumpa. Vilken lättnad och frihetskänsla och ett bevis för att massagen och strumpeländet ändå har gjort nytta. Flera taktlösa personer inom vården har nämligen slängt ur sig kommentaren att "den där strumpan ska du ha nu då hela livet" vilket inte har kännts så uppmuntrande. Ibland är det bättre att tiga som personal. Även min första lymfterapeut sa, efter ett halvår utan resultat, att svullnaden nog hade stagnerat på den här nivån. Jag bytte lymfterapeut.Det jag har mått dåligt av är svullnaden/ödemet. Om cancern sprider sig vidare i lymfan har jag ingen kontroll över och kan heller inte påverka. Däremot svullnaden med massage och strumpanvändning. Sen påminner strumpan mig om den jobbiga tiden efter operationen med komplikationer och mycken trötthet. Jag haltade i ett par månader och kunde heller inte springa. Nu jobbar jag och mår bra. Jag har börjat träna styrketräning för att få tillbaka kraften i benet.Många hälsningar till alla drabbade,Anna Lindgren, 46 år

2009-08-16 @ 22:56:11
Postat av: Maria Henriksson

- Vad för typ av cancer var / är ni drabbade av?

Fick diagnonsen Hodgkins Lymfom den 14 maj. Hade en förstorad körtel i armhålan som det inte fanns nån förklaring alls till. Fick kämpa hårt i sjukvården för att få den utopererad då alla tester visade på att allt stog perfekt till. Så var det ju inte direkt. 22 april fick jag äntligen operera ut då jag pratat en annan kirurg. Sen fick jag diagnosen 14 maj av en okänslig kirurg som i princip sa att det såg inte bra ut det var Hodgkins men sen kunde hon inte svara på nåt mer alls.

Fick sedan reda på av hematologen när jag påbörjat min behandling att det är en ovanlig undergrupp av Hodgkins jag har. Kallas Hodgkins med lymfocytpredominans och det är ungefär 6 stycken per år i Sverige som får det. Ovanligt värre!- Vilken typ av behanling fick ni (cellgifter, strålning, opertion, eller alltihop)

Har varken fått strålning eller cellgift. Mitt lymfom upptäcktes i stadie ETT, och min undergrupp gör att en antikropp som heter MabThera fungerar bättre än cellgift i stadie ett. Det fungerar på det viset att den söker upp lymfocyterna och förstör ytskiktet på så kroppen själv kan förstöra resten av cellen. Är på ett sätt som ett väldigt riktat cellgift. Då det går enbart på lymfocyterna.

Är ungefär samma biverkningar som cellgifter förutom att man tappar inte håret, biverkningarna är ovanligare och man är inte sjuk så länge om man blir det.- Hur gamla var ni när ni blev sjuka?

jag var ganska precis fyllda 21- Hur mår ni idag, just idag? Oavsett om ni är friska eller ej..

Jag mår upp och ner. Mesta dels bra. Men förmodligen för att jag inte tillåter mig själv att må dåligt. Behandlades en gång i veckan under hela Juli och fick ofta biverkningar som feber, frossa och illamående. Blev inte kräksjuk men istället svimfärdig vid minsta rörelse. Blev också extremt trött. Ena gången blev jag sjuk i fyra dagar med extrem ledvärk och ont på en punkt i halsen så kunde knappt äta eller dricka under den perioden. Men annars har det gått hyffsat. Gjorde röntgen i förra veckan för att se hur behandlingen har tagit. Visar den på aktivitet får jag göra om samma behandling som gjorts, men måste då vänta tills oktober så denna dos ska hinna gå ur kroppen. Visar den inte på någon aktivitet så får jag underhålls behandling en dag varannan månad i några år. Detta gjorde att jag blev väldigt nerslagen psykiskt. Var väldigt peppad den sista dagen på behandlingen över att det var just den sista. Hade tänkt fira det på kvällen med finmiddag, sen får man höra att det inte är över än på flera år. Men bättre det så man håller sig frisk iaf. Fysiskt mår jag bra förutom att jag är så trött och seg i kroppen. Psykist kan det gå rejält upp och ner. Men det värsta är att jag inte förväntas må dåligt. Folk runt omkring förstår inte riktigt. Jag är pigg och lever som vanligt, har håret kvar och har inte magrat av. Har heller inte legat och spytt i en vecka efter varje behandling och har kunnat göra saker 1-2 dagar efter behandling redan. Därför tror folk att jag mår prima. Men psykiskt är det precis lika jobbigt och jag är lika orolig som alla andra med cancer. Sen att jag inte kunnat hitta någon alls att prata med som varit med om samma är jobbigt. Ibland är det skönt att prata med nån som förstår alla känslorna. Men mår hyffsat iaf.

2009-08-17 @ 16:42:22
URL: http://marialinneahenriksson.blogg.se/
Postat av: anneli häll

Hej!

Jag fick tonsillcancer diagnoserad jun-08.opererades i juli och när jag vaknade sa läkaren att det finns en skugga i vä bröst.I augusti,efter biopsi konstaterades agressiv bröstcancer.Jag strålades hela augusti 2 ggr om dagen hela halsområdet.I fyra månader fick jag näring genom slang direkt in i magsäcken.I okt opererades bröstet.Cellgift påbörjades i jan-09.Då upptäcktes att cancern spridit sig till ryggraden.Efter 3 mån ny röntgen som visade att 3 nya tumörer bildats och den första vuxit till.MEN nu vid sista röntgen i juli har de minskat avsevärt.Mår trots allt bra,börjat äta skapligt igen.Jag fyllde 50 år dagen efter bröstoperationen.Halscancern har inget med bröstcancern att göra,utan jag har råkat få 2 sjukdomar samtidigt,vilket är ganska ovanligt.

2009-08-18 @ 20:48:31
Postat av: Elisabeth

Hej!

Jag fick bröstcancer och opererade bort mitt ena bröst i mars 2008. Jag var då 46 år.

Hela förra våren och sommaren fick jag cellgifter vilket ju var tufft men det gick ju ändå bra trots allt. Biverkningarna efteråt har varit jobbiga med svullna ben vid flera tillfällen och har då fått använda stödstrumpor. Dessutom fick jag lymfödem i min arm med stödstrumpa på den tills i somras. Nu är det okey och bra. Har sedan hållt på med en efterbehandling med dropp var tredje vecka i nästan ett år och i morgon är det dags för min näst sista behandling på Sahlgrenska.

Som jag mår just nu är mycket upp och ner.

Vissa dagar mår jag bra andra litet sämre.

Kroppligt är jag lika pigg igen och min kondition har kommit tillbaka. Har börjat promenera och gick i lördags med på Rosa steget trots regnet var det en härlig promenad.

Jag är just nu arbetslös och genomgår dessutom sorg efter min allra bästa kompis som dog i februari i en hjärntumör. Det är jobbigt med den saknaden efter henne och att gå hemma utan jobb gör att jag tänker mycket och bearbetar även mitt eget nu efteråt.

Jag tycker det är så skönt att du delar med dej av hur du har det och din väg tillbaka så jag följer din blogg. Tycker du är så söt i din nya frisyr!

Kram och ha det gott!

2009-08-19 @ 03:41:49
Postat av: Jenny N

Vad för typ av cancer var / är ni drabbade av?

Fick januari 2008 diagnosen livmoderhalscancer stadie 2b. tog dock ca tre månader innan jag fick rätt diagnos..- Vilken typ av behanling fick ni (cellgifter, strålning, opertion, eller alltihop) och hur länge pågick den?

Fick två olika sorters cellgifter, en fick jag bara en dos av och tappade håret av. den andra sorten fick jag en gång varje vecka under sex veckor.

Sen fick jag yttre stråling varje måndag-fredag under sex veckor samt tre inre strålningsbehandlingar.- Hur gamla var ni när ni blev sjuka?

Jag var 25 skulle fylla 26 fyra dagar senare.- Hur mår ni idag, just idag? Oavsett om ni är friska eller ej..

Det är väldigt upp och ner, lever med strålningsskador och smärtor som antagligen inte kommer försvinna. Orken är dock på g igen och håret har vuxit ut rätt mycket nu.

Det är ju som ni vet väldigt mycket att bearbeta...

Kram

2009-08-19 @ 19:45:14
URL: http://calanthes.blogspot.com/
Postat av: m

-Blev drabbad av hodgkins lymfomcancer för ca 17 månader sen. 1 månad innan jag skulle ta studenten.

-Fick 9 cellgifter, 17 strålningar, och 2 operationer.

-Pågick från maj 08 fram till december.

-Jag va 19 år när jag blev sjuk.

-Mår bra idag förutom att jag har väldigt ont i munnen ibland, den tog mycket stryk av cellgifterna.

Annars är det prima. Bara den psykiska delen kvar. Väldigt mycket tankar.

2009-09-20 @ 12:09:05
Postat av: Maria

Hej! Jag heter Maria och drabbades av lymfkörtel cancer dec 2005 då var jag 17 år gammal.

jag hann fylla 18 år och blev friskförklarad från hodgkins lymfom 19 juli 2006. Blev behandlad med cytostatika först totalt 6 månader.idag är jag 23 år gammal

har en underbar som på snart 3 år!

Studerar till biomedicinsk analytiker och livet är prima.

Dock kände jag av en liten knöl i ljumsken i helgen.

har varit på vårdcentralen och kollat upp det. Så jag får se vad det är eller omm det bara är en "nojja"Bätte att vara på den säkra sidan och vara EXTRA noga med allllll svullnad. Kram/ och krya på er alllliihoppa

2011-05-31 @ 16:56:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0